Kind people are the best kind of people.

Forskning viser at det gir oss mange positive helseeffekter når vi viser godhet mot andre. Stresshormoner reduseres, det virker avslappende på nervesystemet, blodtrykket senkes, immunsystemet styrkes, man blir glad selv, aldringsprosessen bremses og godhet beskytter mot depresjon. For godt til å være sant? Sjekk gjerne nettstedet: http://drdavidhamilton.com/category/kindness2/ dersom du vil lære mer om dette.

Frans av Assisi sier i sin kjente bønn at: «det er ved å gi at man får.»

I bibelen har Kong Salomo skrevet mange ordspråk. I Ordspråkene 11,25 står det: «Den gavmilde får gode dager, den som øser ut til andre får rikelig tilbake.»

I Modum menighet har vi tre år på rad arrangert Godhetsfestival tre dager i juni. Opp mot 50 frivillige har vært fordelt på ulike oppdrag hvert år, og mange har fått hjelp til blant annet å rydde i hagen, vaske, komme ut på tur, snekkerarbeider, husmaling, fotpleie, datahjelp, konsert, gruvetur, pizzafest og bilvask. Det har vært mange fine og sterke øyeblikk, og overraskende mange av de som har vært med på å gjøre noe hyggelig for andre har takket for at de har fått være med. De har opplevd å få mye tilbake ved å sette av noen timer en kveld. Jeg vil gjerne dele noen historier. Den første handler om mannen som ikke hadde kommet seg til kirkegården for å plante på graven til kona. En av de frivillige ga bort ei hel kasse med blomster og noen av disse kunne han plante på graven takket være at en annen frivillig kjørte han dit. Det ble et sterkt øyeblikk.

En annen historie handler om flyktningene som bodde på det lokale mottaket. De ble invitert med på gruvetur og pizzafest. Det ble en fin dag, hvor det viste seg at gruveguiden kunne litt arabisk. Pizzakvelden ble avsluttet med bordtennis og gode samtaler. Den tredje historien handler om et husfellesskap som gikk sammen om å hjelpe en mamma og hennes barn med ulike oppgaver. Takket være gruppa sin allsidige kompetanse og velvillighet ble det blant annet bygd trehytte, ordnet i hagen og utførte diverse reparasjoner.

I år sto vi foran noen utfordringer, da vi skulle arrangere Godhetsfestival med koronarestriksjoner. Vi ble tidlig enig om å gjøre det vi kan, og at det er bedre å gjøre noe enn å måtte avlyse. Og når årets Godhetsfestival skal oppsummeres er det rikelig med takknemlighet vi sitter igjen med. Om man holder en meteres avstand, nyser i albuen og vasker hender, er det fortsatt mye man kan gjøre. I år fikk mange hjelp til diverse hagearbeid. Oppdragene besto også av snekring, vask av hus og rens av markise. To utendørs konserter ved det lokale sykehjemmet gledet også mange.  Og i år ble mer enn 30 biler vasket gratis ved den lokale vaskehallen, av tre blide karer. Mens de vasket, kom en ung mann innom med is til alle tre. Godhet smitter! En symøtegjeng stilte opp og hjalp en venninne og hennes familie med et stort hageoppdrag. Familien sto midt i alvorlig sykdom, og ble glade for hjelpen.

På et annet Godhetsoppdrag oppsummerte damen som fikk besøk med følgende melding: «Jeg kjenner på stor takknemlighet. Det var så fantastisk å ha dere alle her. Ei stor bør har gått av skuldrene mine. Det er mye lettere å puste nå. Vet du, det føles som om dere kom med kjærlighet og spredte den rundt her hos meg. Tusen, tusen takk!»

Og de som har fått være med på å gjøre noe hyggelig for andre, sier det samme. «Takk for at jeg fikk være med! Dette var veldig fint.»

I minneboken min fra barneskolen, skrev ei av lærerne: «Den største gleden du kan ha, det er å gjøre andre glad.» Jeg tror hun var inne på noe viktig. Og Godhetsfestivalen har gitt oss mange eksempler på dette. 

I desember 2017 var jeg med på en Godhetskonferanse hos IMI-kirken i Stavanger, for å lære hvordan man kan arrangere Godhetsfestival. En av talerne var Martin Cave. Han innledet med å si: «Hvis vi skulle startet en ny menighet ville jeg brukt de ti første årene til å forkynne om godhet.» Så sentralt er budskapet om godhet i bibelen. Martin sa også at: «Jesus gikk rundt på jorda og gjorde godt.» «Å gjøre godt = førstelinjetjeneste.» «Gud er god mot mitt liv, uansett hvordan livet er.» «Kirka skal være en god plass å ha det vanskelig.» «Godhet er smittsomt.» «Kind people are the best kind of people.»

Hva skjer med oss når vi opplever at andre gjør noe hyggelig for oss? Hvordan påvirker det dagen videre? Jeg tror at godhet smitter. Og at sjansene øker for at en person som har opplevd godhet gir godhet videre.

Hun som var rektor på barneskolen der ungene mine gikk, delte en gang en historie om sola og nordavinden. Teksten ble opprinnelig skrevet av Æsop:

«Det skulle være artig å vite hvem av oss to som er den sterkeste,» sa vinden en dag til sola. Så ble de enige om å prøve kreftene sine på en mann som vandret på landeveien. Den som kunne få frakken av mannen, hadde vunnet.

Vinden startet først opp med en liten bris, og gikk deretter over til kuling. Så økte den til full storm – for endelig å gå opp i en fryktelig orkan som rev og slet i mannens frakk. Men, jo mer vinden slet, desto fastere holdt mannen på frakken sin.

Sola, som i mellomtiden hadde vært bak en sky, kom nå fram for å prøve seg. Den tok til å skinne, og etter hvert begynte det å bli varmere og varmere for mannen, og han måtte løsne på knappene. Til slutt ble han så svett at han måtte ta frakken av og bære den på armen.

Med vennlig og varme kan du ofte oppnå mye mer enn med krefter og styrke.

Astrid Lindgren har sagt: «Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.» Det er fristende å legge til at trygge og forutsigbare grenser også er av betydning, men dette kommer jeg tilbake til. Paulus sier det slik: «Størst av alt er kjærligheten!»

Hvordan kan vi i større grad være «kind people»?

Kan vi fortsatt lære noe av Æsop sine ord?

Hvordan kan kirka være «førstelinjetjeneste», og det naturlige stedet å gå når man har det vondt?

Author: Stine Buxrud

Velkommen til denne bloggen! Våren 2019 delte jeg en del tekster her, under hovedoverskriften "Hverdagsbønn." Disse tekstene er også blitt til et hefte. I skrivende stund er vi kommet til påsken 2020, og jeg har skrevet noen nye tekster under en ny hovedoverskrift: "Hverdagsfred." De neste ukene vil bloggen oppdateres ukentlig med nye tekster. En gang i fremtiden ser jeg også for meg at jeg skal skrive tekster med hovedoverskriften "Hverdagsglede." Men, nå er det altså "Hverdagsfred" som gjelder. Jeg er blitt 49 år, og bor fortsatt på Åmot i Modum kommune. Gi meg gjerne en tilbakemelding på det jeg skriver på følgende mailadresse: stibux@online.no. Håper du kan ha glede og nytte av denne bloggen!