Hverdagsfred.

Innledning.

Den 6.april gikk jeg tur til Heståstjern, som ligger ca. 30 minutters gange oppover åsen fra der jeg bor. Samtidig tok jeg bilder av blåveis, hvitveis og naturhjerter. Plutselig bare visste jeg det. Jeg skal skrive om Hverdagsfred. Prosjektet Hverdagsfred skal følge Hverdagsbønn som ble til 12 blogginnlegg og et hefte i 2019. Og på tur hjem fra skogen kom de første tankene til disse tekstene. Jeg håper du vil ha like stor glede av å lese, som jeg har hatt av å feste tankene til papiret.

Mens jeg skriver dette står hele verden i en situasjon som er alt annet enn fredelig. Covid-19, eller Coronaviruset har snudd opp ned på hverdagen slik vi kjente den. Skoler og barnehager er stengt, mange jobber hjemmefra, antall permitterte stiger fra dag til dag, påskeferier avlyses, gudstjenester flyttes til nettet, russebusser ruller ikke og vi har sluttet å klemme på andre enn de vi lever sammen med til daglig. Mange er redde. Vi som jobber i helsevesenet har fått ekstra mye ansvar i disse dager. Nyhetsbildene viser skrekkscenarioer. Det filmes fra intensivavdelingene i Italia. Og nyheter fra hele verden viser at vi er satt overfor en situasjon som få var forberedt på. Jeg har selv kjent på frykt og usikkerhet i møtet med denne situasjonen. Og i samtaler med venner, familie, kollegaer og pasienter har jeg erfart at vi er mange som har det slik.

Jesus har sagt følgende, som er ført i pennen av disippelen Johannes: «Fred etterlater jeg dere, min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet.» Johannes 14.27

Hva er forskjellen på Guds fred og verdens fred? Kan Gud gi oss en opplevelse av fred midt i en urolig og kaotisk verden?

Hva med angst og motløshet? Hvor lett er det ikke å bli grepet av angst og å miste motet? Bli redd og utrygg. Bekymre seg både for dagen, morgendagen og alle dager i uoverskuelig framtid? Kjenne at glede og livskvalitet fordufter like raskt som håndsprit på nyspritede hender?

Og så har altså Jesus sagt at han etterlater oss en fred som er en annen enn verdens fred. Hvordan kan vi finne denne?

I Fillipperne 4,6-7 sier Paulus: «Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Jesus Kristus.»

Paulus mener altså at denne freden som kommer fra Gud, som er en annen en verdens fred og som overgår all forstand, kan finnes ved å legge det man har på hjertet fram for Gud? Snakke til og med han? Sette ord på følelser og tanker, angst og motløshet. Og også takke for alt som er godt?

I fra de norske folkeeventyrene er det noen bilder som jeg flere ganger har brukt både overfor meg selv, men også i samtaler med andre som har opplevd vonde tinge og som sliter med vanskelige tanker. Trollet som kommer ut i sola. I møte med sola sprekker trollet. Slik kan det være med det vonde som vi bærer med oss uten å få satt ord på det. Det kan føles som troll, svære og skumle. Man kan kjenne angsten stige og motløsheten overmanne seg i møte med disse tankene og følelsene. Jeg vil utfordre oss alle til å sette ord på det som gjør vondt på innsiden likevel. «Jeg er redd.» «Jeg angrer.» «Jeg skammer meg.» «Jeg har gjort så mye dumt, og mange har grunn til å være sint på meg.» «Tenk om noen jeg er glad i blir syk og dør.» «Tenk om jeg er smittet med Corona uten å vite det, og så smitter andre.» «Jeg tør ikke stole på noen igjen, for jeg ble så såret sist jeg åpnet hjertet mitt.»

Gud har døgnåpent. Du kan ta kontakt med han når som helst, og snakke om hva som helst. Det kan også være fint og nyttig å snakke med en venn eller en i familien som du føler deg trygg på.

Når vi setter ord på tanker og følelser er det lettere å bli bevisste på hvordan de ulike tankene og følelsene påvirker oss. Hvordan de gir angst og motløshet og «setter seg» i kroppen som spenninger, smerte, kvalme, hodepine, «kort lunte», for å nevne noe.

Gordon Johnsen skal ha sagt: «Det du får bevisstgjort, kan du gjøre noe med. Det du ikke får bevisstgjort gjør noe med deg.»

Ukas utfordring: Snakk til og med Gud om det du tenker på. Sett ord på det som er vanskelig. Snakk gjerne også med en person som du stoler på.

Lykke til, og gode tanker fra meg ❤

Author: Stine Buxrud

Velkommen til denne bloggen! Våren 2019 delte jeg en del tekster her, under hovedoverskriften "Hverdagsbønn." Disse tekstene er også blitt til et hefte. I skrivende stund er vi kommet til påsken 2020, og jeg har skrevet noen nye tekster under en ny hovedoverskrift: "Hverdagsfred." De neste ukene vil bloggen oppdateres ukentlig med nye tekster. En gang i fremtiden ser jeg også for meg at jeg skal skrive tekster med hovedoverskriften "Hverdagsglede." Men, nå er det altså "Hverdagsfred" som gjelder. Jeg er blitt 49 år, og bor fortsatt på Åmot i Modum kommune. Gi meg gjerne en tilbakemelding på det jeg skriver på følgende mailadresse: stibux@online.no. Håper du kan ha glede og nytte av denne bloggen!