Bønn, helt konkret.


Hvordan komme i gang med å be? Jeg har brukt ulike eksempler, og løftet fram at man kan be i alle slags situasjoner og med de ordene man selv finner naturlig. Et sukk eller en tanke kan også være en bønn. Noen liker å be i kirka og andre foretrekker naturen. Eller kanskje begge deler? Og «Vår Far» er selve universalbønnen. Man kan be aleine, eller sammen med andre.

Mange mennesker følger bibelleseplaner, og har en daglig plan og struktur på dette. Selv synes jeg det er utfordrende og få til dette. Noen har vært vant til å synge «Kjære Gud jeg har det godt» når man skal legge seg. Kanskje er dette noe du kan fortsette med? Aleine, eller sammen med noen du er glad i?

Jeg vil utfordre deg til å tørre å prøve å be, og finne en måte å gjøre det på som passer for deg. For meg er det blitt en vane at når jeg starter på kjøreturen til jobb så ber jeg «Vår Far» og sier velsignelsen. Velsignelsen er slik:

«Herren velsigne deg og bevare deg.

Herren la sitt ansikt lyse over deg, og være deg nådig.

Herren løfte sitt ansikt mot deg, og gi deg fred.»

Mens jeg gjør dette tenker jeg på mannen min og barna mine. Ofte tar jeg også andre med i tankerekka. Noen jeg kjenner som går gjennom tøff sykdom, mormor som akkurat har flyttet på sykehjem, en venn som står foran et stort valg. Noen ganger tar andre kontakt med meg og spør om jeg kan be for en konkret situasjon. Det gjør jeg med glede, og da blir disse også med på bilbønnen. Jeg er bønnefadder for to konfirmanter, så disse er det også naturlig å inkludere.

Som nevnt har jeg en mer organisert bønnestund en gang i uka. Da har jeg ei fast bønneliste med tenning av lys, i tillegg til at jeg tenner lys og ber for mennesker og situasjoner som er aktuelle der og da.

Et godt råd for å komme i gang med å be er å sørge for å få kristent påfyll. Det kan være å lese i Bibelen eller andre kristne bøker. Abonnere på ei kristen avis. Gå på gudstjeneste, et kristent møte eller en konsert. Lytte til kristen «work out»-musikk når du trener. Høre på morgenandakten på radio. Møte andre kristne. Bli med i et husfellesskap. Igjen, finn ut hva som passer best for deg.

Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen. Disse setter jeg stor pris på. Det gjør inntrykk å få lese om erfaringer i livet på godt og vondt. Ei dame beskriver hvordan Gud har vært med henne gjennom de tøffeste periodene i livet. Hennes bønner er ofte takkebønner, og jeg gjengir litt av det hun skriver her: «å være takknemlig for lite er stort. Jeg passer på å takke hver eneste dag. Takker for atter en betydningsfull dag, en innholdsrik dag, en tung dag eller en aktiv dag. Ingen dager er like, men hver dag er en gave jeg er så uendelig glad for.»

For ei klok dame! Hva om vi alle begynner å tenke på ting og situasjoner hver dag som vi kan takke Gud for?

Og visste du at bønn kan være bra sovemedisin? Vi har alle netter hvor det er vanskelig å sove. Her kommer en utfordring: sett ord på det du tenker på til Gud, enten stille inni deg eller høyt. Be «Vår far», og be om at Gud må hjelpe til å sove trygt og godt. Kombiner gjerne dette med avspenningsøvelser. Selv bruker jeg en øvelse jeg lærte på ungdomsskolen, hvor jeg tenker på en og en kroppsdel. «Høyre fot blir tyngre og tyngre. Høyre fot har sovnet.» Og slik jobber man seg gjennom hele kroppen. Hvis man da ikke har sovnet før man kommer så langt!

Author: Stine Buxrud

Velkommen til denne bloggen! Våren 2019 delte jeg en del tekster her, under hovedoverskriften "Hverdagsbønn." Disse tekstene er også blitt til et hefte. I skrivende stund er vi kommet til påsken 2020, og jeg har skrevet noen nye tekster under en ny hovedoverskrift: "Hverdagsfred." De neste ukene vil bloggen oppdateres ukentlig med nye tekster. En gang i fremtiden ser jeg også for meg at jeg skal skrive tekster med hovedoverskriften "Hverdagsglede." Men, nå er det altså "Hverdagsfred" som gjelder. Jeg er blitt 49 år, og bor fortsatt på Åmot i Modum kommune. Gi meg gjerne en tilbakemelding på det jeg skriver på følgende mailadresse: stibux@online.no. Håper du kan ha glede og nytte av denne bloggen!