Ondskap og bønn.


«For vi har ikke en kamp mot kjøtt og blod, men mot maktene, mot myndighetene, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet.» Efeserne 6.12. Hvis tanker om Gud og bønn er nye og ukjente for deg, synes du kanskje dette bilbelsitatet virker litt science fiction-aktig, slik som Darth Vader og Star Wars. Men, jeg tror virkelig at det forgår en åndskamp i vår verden, og. I denne åndskampen er bønn til Gud et mektig våpen. Tanken på en slik åndskamp kan virke skremmende, men det kan også øke troen på å bruke tid i bønn og prioritere dette i en hektisk hverdag.

De gode nyhetene er at lyset er sterkere enn mørket. Gud har vunnet over de mørke kreftene. For et par år siden var jeg med på en pilegrimsvandring. Dette ga mersmak. En morgen før vi skulle ut og gå, holdt en prest en andakt med utgangspunkt i ordene «Semper major sit Deus.» Dette er latin og betyr «Gud er alltid større.» Disse ordene kan det være godt i hvile i og viktig å minne seg selv om.

Bibelen forteller om Jesus som døde på korset, og deretter dro ned til dødsriket. Der foregikk det en kamp mellom det gode og det onde, som Jesus vant. Det står også i bibelen at Jesus hentet ut nøklene fra dødsriket.

I fortellingen om Harry Potter er det gjengitt en samtale mellom unge Harry og professor Humlesnurr. Harry sliter med tanker i forhold til hvilken grad det onde påvirker han. Harry har oppdaget at han kan snakke slangespråk, noe som forbindes med mørke krefter. Han har også funnet ut at tryllestaven hans inneholder bestanddeler som forbindes med både det gode og det onde. Harry sitt spørsmål til Humlesnurr er om han er god eller ond. Humlesnurr svarer at ingen er onde eller gode, men at vi tar mange valg. Disse kan være gode eller onde. Så det er om å gjøre å ta gode valg.

En annen fortelling som belyser noe av det samme handler om den gamle indianeren som satt og snakket med barnebarnet sitt en kveld. Han fortalte om kampen som foregår inne i oss mennesker. Bestefaren sa: «gutten min, det foregår en kamp mellom to ulver inni oss alle.» «Den ene ulven er ond. Den representerer sinne, misunnelse, sjalusi, anger, grådighet, arroganse, selvmedlidenhet, skyld, bitterhet, mindreverdighet, løgner, falsk stolthet og ego.»

«Den andre ulven er god.  Den representerer glede, fred, kjærlighet, håp, ro, ydmykhet, godhet, velvilje, empati, generøsitet, sannhet, medlidenhet og tro.»

Barnebarnet tenkte på dette i noen minutter før han spurte bestefaren: «Hvilken av ulvene vinner kampen?» Bestefaren så alvorlig på barnebarnet og svarte: «Den du mater mest.»

Jeg leste et sted at: «Når djevelen minner deg om din fortid, kan du minne han om hans fremtid.» De onde kreftene har fortsatt kraft og makt i vår verden. Det kommer en tid hvor de skal tilintetgjøres. Mens vi venter kan vi blant annet be. Når du ber til Gud kobler du deg på en kraftkilde.

Author: Stine Buxrud

Velkommen til denne bloggen! Våren 2019 delte jeg en del tekster her, under hovedoverskriften "Hverdagsbønn." Disse tekstene er også blitt til et hefte. I skrivende stund er vi kommet til påsken 2020, og jeg har skrevet noen nye tekster under en ny hovedoverskrift: "Hverdagsfred." De neste ukene vil bloggen oppdateres ukentlig med nye tekster. En gang i fremtiden ser jeg også for meg at jeg skal skrive tekster med hovedoverskriften "Hverdagsglede." Men, nå er det altså "Hverdagsfred" som gjelder. Jeg er blitt 49 år, og bor fortsatt på Åmot i Modum kommune. Gi meg gjerne en tilbakemelding på det jeg skriver på følgende mailadresse: stibux@online.no. Håper du kan ha glede og nytte av denne bloggen!