Be, så skal du få?


«Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere.» Matteus 7, 7-11.

Hva kan man få og finne? Hvor kan man lete, og hva skal lukkes opp?

Denis Mukwege var en av Nobels Fredsprisvinnerne i desember 2018, for sitt mangeårige arbeid med å hjelpe barn og kvinner som er blitt voldtatt i krig. Mukwege er gynekolog, og jobber på operasjonssalen på Panzi-sykehuset i Bukavu. I et intervju med avisa Vårt land forteller han sterke historier. Han beskriver hvordan han spør seg selv om hvorfor Gud ikke lar sin nåde skinne på disse barna og kvinnene. Likevel blir han ikke motløs. Han sier: «Etter operasjonen får de tilbake noe av sin verdighet. Disse kvinnene kan synge og vitne om Gud på en slik måte at jeg blir rørt til tårer. Midt i elendigheten ser de lyset gjennom vinduene.» Mukwege sier videre at det ville være umulig å holde ut så mange skadede mennesker hver eneste dag hvis man ikke har en tro. «Hadde vi ikke hatt bønnemøter om morgenen og troen på Gud, hadde vi ikke orket å høre alle disse grusomme historiene», sier han.

Å tro på Gud og be til han er ikke som å ta en vaksine mot motgang i livet. Livet er tøft for alle, og mange får virkelig oppleve motgang som det kan være vanskelig å komme seg gjennom og reise seg fra. Som sykepleier møter jeg mange pasienter som har fått livene sine snudd på hodet. De har hatt svært tøffe påkjenninger som sykdom, tap og ulykker. Selv har jeg mistet mennesker som jeg er glad i, og jeg har hatt søvnløse netter hvor bekymringer har lagt seg tungt og lagvis rundt hjerte og tanker.

OnklP & De Fjerne Slektningene setter ord på hvordan slike netter kan oppleves i sangen «Styggen på ryggen»:

«Føles som jeg er i helvete. Styggen på ryggen er blitt en av mine nærmeste. På skulderen min og minner meg på. Jævla skeis det`erre livet mitt går. Er det rart jeg er redd, når Styggen på ryggen er han jeg prater med mest. Oppå skulder`n min og sier at jeg kommer ingen vei her i livet.»

Bønn er å bryte gjennom stemmene til Styggen på ryggen. Bønn er å åpne for at det kan komme lys gjennom vinduene, slik Mukwege beskriver. Bønn er med på å gjøre at man kjenner at man aldri er aleine, samme hvor mørkt livet er. Bønn kan føre til forandring, gi nytt håp og nytt mot. Bønn er å reise opp. Ved å be, leite og banke på.

For noen år siden hørte jeg en kristen tale som gjorde inntrykk. Temaet var å komme til Gud med et helt hjerte, og hvor mange ganger dette er blitt misforstått som at et helt hjerte er et feilfritt hjerte. Talen tok et oppgjør med denne forståelse, og definerte det å komme til Gud med et helt hjerte som å komme til Gud med ALT man har på hjertet. Hva vil det si? Det vil si å legge fram både det man selv synes man kan være bekjent av og det man skammer seg over. Begjær. Sinne. Overfladiskhet. Egoisme. Hat. Bekymring. For å nevne noe. Jeg ble inspirert av denne talen, og har siden dette åpnet den ukentlige bønnestunden med to faste punkter før jeg ber videre. Punkt 1: hva vil jeg takke for? Punkt 2: hva trenger jeg å legge fram for Gud før bønnestunden fortsetter? Å være helt åpen og rett frem på punkt nummer to har virket svært positivt inn både på bønnestunden, på forholdet til Gud og på livet generelt. Det blir som en skrifteeffekt. Jeg legger ulike tanker fra meg hos Gud. Jeg ber han om å virke i dette, og jeg opplever at dette gjør noe med hele situasjonen.

Er det noe du kjenner et behov for å kunne legge fra deg i bønn, og slippe å bære på aleine?

Author: Stine Buxrud

Velkommen til denne bloggen! Våren 2019 delte jeg en del tekster her, under hovedoverskriften "Hverdagsbønn." Disse tekstene er også blitt til et hefte. I skrivende stund er vi kommet til påsken 2020, og jeg har skrevet noen nye tekster under en ny hovedoverskrift: "Hverdagsfred." De neste ukene vil bloggen oppdateres ukentlig med nye tekster. En gang i fremtiden ser jeg også for meg at jeg skal skrive tekster med hovedoverskriften "Hverdagsglede." Men, nå er det altså "Hverdagsfred" som gjelder. Jeg er blitt 49 år, og bor fortsatt på Åmot i Modum kommune. Gi meg gjerne en tilbakemelding på det jeg skriver på følgende mailadresse: stibux@online.no. Håper du kan ha glede og nytte av denne bloggen!